Haber

İSTANBUL-ENERJİSA ENERJİ TARAFINDAN ‘DAHA İYİ BİR GELECEK’ PLATFORMU KURULDU

Enerjisa Power liderliğinde kurumların oluşturduğu verimlilik için ‘Better Future’ platformunun tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Kamu, iş dünyası, akademi ve sivil toplumdan birçok paydaşın da yer aldığı platformun lansman toplantısında Türkiye’deki işletmelerin verimlilik raporu ve Türkiye Getiri Haritası kamuoyu ile paylaşıldı.

Enerjisa Enerji, Türkiye’nin ekonomik verimliliğine katkıda bulunmak amacıyla ‘Better Future’ platformunun kurulmasına öncülük etmiştir. Platforma destek veren ve danışma kurulunda yer alan kurumların ortasında; TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye ekonomiAraştırma Vakfı (TEPAV), TÜBİTAK MAM, İTÜ Güç Enstitüsü, Sabancı Üniversitesi İklim, Güç ve Çevre Araştırma Merkezi (IICEC), Güç Verimliliği Derneği (Enver) ve Tiyatro Kooperatifleri.

‘ÇEKİLİ BİR Slogan OLARAK KULLANMAK YERİNE, somut adımlar atmamız gerekiyor’

Platformun lansman toplantısında açılış konuşmasını yapan Enerjisa Güç Yönetim Konseyi Lideri Kıvanç Zaimler, “Enerji sektörünün odak noktalarından biri olan enerji yoğunluğu tam olarak ekonomik verimlilikle ilgili bir kavram. Bu nedenle enerji sektörünün lider oyuncusu Enerjisa Enerji’nin bu platforma öncülük etmesini çok anlamlı buluyorum. Sorunları sadece tartışmak ya da çekici bir slogan olarak kullanmak yerine, iklim krizini durdurmak ve yıkıcı teknolojiler geliştirmek için somut adımlar atmamız gerekiyor. Birçok değerli paydaşın katkılarıyla insanlara yol gösterecek, ilham verecek ve hepsinden önemlisi somut adımlar atacak ‘Better Future’ platformu için hepimiz çok heyecanlıyız. Amacımız, bu platform aracılığıyla bir araya gelen tüm paydaşların ortak çalışması sonucunda Türkiye’nin ekonomik verimliliği üzerine somut projeler inşa etmek ve bu projelerin hayata geçirilmesinde Enerjisa Enerji olarak öncülük etmektir. Aynı zamanda projelerle ilgili yeni finansman mekanizmaları ve işbirlikleri arayışı içinde olacağız. Nihai hedefimiz Better Future platformunun kendi ayakları üzerinde duran aktif bir sivil toplum temsilcisi haline gelmesidir. söz konusu.

‘AMACIMIZ DAHA VERİMLİ BİR GELECEĞE KATKIDA BULUNMAKTIR’

Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pınar, “Türkiye’nin en değerli gündemlerinden biri olan cari açığı azaltmak için verimlilik en değerli konulardan biri. Cari açığın en büyük bölümünü oluşturan güç bölüşümüne bu alanda büyük sorumluluk düşmektedir. Bu amaçla kurmayı hayal ettiğimiz ‘Better Future’ platformunun hayallerimizin ötesinde birçok değerli paydaşın katkı sağladığı bir yapıya dönüşmesi bu sorumluluğu daha da fazla hissetmemizi sağlıyor. Amacımız, gelecek nesiller için Türkiye’de daha iyi, daha temiz ve daha üretken bir geleceğe katkıda bulunmaktır. söz konusu.

Platformun çözüm ortağı IDEMA Kurucu Ortağı Dr. Ali Ercan Özgür ise yaptığı konuşmada, “Enerjisa Power, TBWAİstanbul ve IDEMA olarak daha iyi bir gelecek için uzun soluklu bir projenin ilk adımlarını attık. Hazırladığımız Türkiye Verimlilik Araştırması Raporu’na göre Türkiye’de işletmeler verimliliğe değer veriyor ancak verimlilikten bekledikleri asıl fayda, maliyetlerin düşürülmesi ve tasarruf sağlanması olmaya devam ediyor. Bu nedenle, verimlilik yoluyla rekabet gücünü artırmak için inovasyona dayalı bir bakış açısı geliştirme alanında ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Bu projede; İhtiyaçları ortaya koyan araştırma tasarımına, Türkiye Getiri Haritası ve Getiri Raporunun oluşturulmasına, danışma kurulu koordinasyonuna ve online platform tasarımına katkı sağladık. İşbirliğimizi sürdürerek çevresel, ekonomik sürdürülebilirlik ve verimlilik odaklı olarak ülkemizin kalkınma serüvenine katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.

Türkiye VERİMLİLİK HARİTASI VE VERİMLİLİK ARAŞTIRMALARI RAPORU YAYINLANDI

Platformun ilk somut uygulaması olarak Türkiye’deki işletmelerin verimlilik açısından mevcut durumunu, önceliklerini, gelecek beklentilerini ve risklerini ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yayınladı. 18 farklı il ve 12 departmandan 1.249 işletmenin katıldığı araştırmanın sektörel ve bölgesel analizlerini içeren Türkiye Getiri Haritası yayınlandı. Araştırma ve haritalama sürecinde, ekonomi, güç ve sürdürülebilirlik konularında uzmanlaşmış akademisyenlerden oluşan bir heyet, bağımsız bir araştırma şirketi ile birlikte çalıştı.

RAPORDAKİ BULGULAR

Raporda yer alan bazı tespitler şöyleydi:

“Verimliliği artırıcı girişimlerde bulunan işletmelerin oranı yüzde 22 iken, büyük ölçekli işletmelerde bu oran yüzde 17’ye düşüyor.

İşletmeler verimliliğe değer verir, ancak verimlilikten bekledikleri asıl fayda maliyet azaltma ve tasarruftur. Bu nedenle, inovasyona dayalı rekabet edebilirliği verimlilik yoluyla artırma perspektifi artık yeterince gelişmemiştir.

Malzeme tasarrufu, atık azaltma ve geri dönüşüm alanları, şirketlerin kaynak verimliliğine odaklanma çabalarına öncülük etmektedir.

Verimlilik için ilk müdahale alanlarından biri veri analitiği yönetimi olabilir. Çünkü şirketler analiz araçlarına yatırım yapmalarına rağmen bilgiyi aktif olarak analiz edemiyorlar ve bu da bir verimsizlik döngüsüne yol açıyor.

Çevresel eylemin maliyeti (plastik kullanımını, karbon yönetimini ve atık yönetimini azaltmak) kayda değer bir dezavantaj olarak görülmemektedir. Bu durum, işletmelerin finansmana erişimi olduğunda bu hareketlerin maliyetlerini sorun olarak görmeden faaliyete geçebilecekleri şeklinde yorumlanabilir.

Müşterilerden gelen talepler veya takviyeler daha verimli olabilmek için en faydalı konu olarak görülse de uygun finansman imkanları hakkında bilgi verilmesi, hibeler, krediler ve kaynak verimliliği analizleri verimliliği sağlayacak ana kaynaklar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu